Drugi dogodki

Feed Subscription

Vprašanja levice: Naborništvo? (Kržan, Troha)

Kržan Troha

Desetletje in pol za tem, ko je Slovenija služenje obveznega vojaškega roka povsem opustila, se vprašanje naborništva vrača v programe predvolilnih kampanj in na anketne vprašalnike javnomnenjskih raziskav. Izstop iz NATA ali povečanje njegovih sredstev? Poklicna vojska ali naborništvo? Obvezni ... Preberi več »

Vivek Chibber: Dve predavanji in pogovor

chibber

Inštitut za delavske študije in založba Sophia vabita na tri dogodke z ameriškim profesorjem sociologije Vivekom Chibberjem (NYU), ki bo v Sloveniji in na Hrvaškem med 24. in 27. novembrom. Chibber je avtor mnogo znanstvenih člankov, v katerih se ukvarja ... Preberi več »

Darko Suvin: Self-management in the SFRY & the Lessons of Plebeian Self-Government

suvin

Darko Suvin – Samoupravljanje v SFRJ in nauki o plebejski samovladi Darko Suvin je v zadnjih letih temeljito analiziral dosežke jugoslovanskega samoupravljanja, tj. dvig splošne blaginje, prenos odločanja k delavskim (ali plebejskim) razredom in prispevek k boju proti imperializmu. Zelo ... Preberi več »

O pisanju zgodovine (Močnik, Centrih, Jerše)

močnik

Lani je pri Založbi *cf. izšla knjiga sociologa Rastka Močnika O pisanju zgodovine. Knjigo v prvi vrsti odlikuje prvina, ki jo je Althusser pripisal pristni teoretski intervenciji: v polje dominantne zgodovinopisne vednosti namreč poseže s produkcijo in reprodukcijo epistemološkega reza, ... Preberi več »