Dušan Kveder – Tomaž (9. 4. 1915 – 12. 3. 1966)

Dušan Kveder – Tomaž (9. 4. 1915 – 12. 3. 1966)

Na današnji dan leta 1915 se je rodil Dušan Kveder – Tomaž. Bil je družbeno-politični delavec, slovenski španski borec, komunist, partizan, diplomat. Narodni heroj rojen v Šentjurju je večino svojega otroštva in mladosti preživel na Ptuju. Udeležil se je španske državljanske vojne, kjer je bil kapetan, nato pa je bil od leta 1939 do 1941 zaprt v taboriščih v Franciji in Nemčiji.

Septembra leta 1941 je organiziral prve partizanske štajerske enote, decembra istega leta pa s Francem Rozmanom še štajerski bataljon. Ves čas je bil na vodilnih položajih, po smrti Franca Rozmana – Staneta pa je bil komandant Glavnega štaba Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije. Odlikovali sta ga neuklonljivost in vztrajnost ter globoko prepričanje, da nič ni podarjenega brez boja. Med vojno je zapisal:

˝Vsak narod se lahko upira agresorju, vsak ima perspektivo, da izbojuje zmago tudi nad sovražnikom – s pogojem, da razvije v sebi voljo za boj in zmago, da pripravi vojsko za posebne razmere vojskovanja.˝

Po letu 1945 je bil na visokih vojaških položajih, nato pa veleposlanik. Umrl je 12. marca 1966 v Beogradu.

Po njem se še danes imenuje več ulic in šol, v Bazi 20 v Kočevskem Rogu, ki je bila sedež vodstva slovenskega partizanskega gibanja, stoji njegov spomenik.

Comments are closed.