Dušan Kveder – Tomaž (9.4.1915 – 12.3.1966)

Dušan Kveder – Tomaž (9.4.1915 – 12.3.1966)

Na današnji dan leta 1915 se je v Šentjurju rodil Dušan Kveder – Tomaž, slovenski komunistični aktivist, španski borec, partizan, narodni heroj in diplomat. Večino svojega otroštva in mladosti je preživel na Ptuju. Pri rosnih 22-ih se je udeležil španske državljanske vojne, kjer se je boril na aragonski fronti, v veliki bitki na reki Ebro in v Kataloniji. Dosegel je čin kapetana, nato pa je bil od leta 1939 do 1941 zaprt v taboriščih v Franciji in Nemčiji.

Tako kot drugi jugoslovanski veterani španske revolucije in državljanske vojne je odigral pomembno vlogo pri prenosu pridobljenih izkušenj v organiziranje partizanske vojske.  Septembra leta 1941 je organiziral prve partizanske enote na Štajerskem, decembra istega leta pa s Francem Rozmanom tudi štajerski bataljon. Ves čas je bil na vodilnih položajih, po smrti Franca Rozmana – Staneta je celo postal komandant Glavnega štaba Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije. Odlikovali sta ga neuklonljivost in vztrajnost ter globoko prepričanje, da nič ni podarjenega brez boja. Med vojno je zapisal:

˝Vsak narod se lahko upira agresorju, vsak ima perspektivo, da izbojuje zmago tudi nad sovražnikom – s pogojem, da razvije v sebi voljo za boj in zmago, da pripravi vojsko za posebne razmere vojskovanja.˝

Po letu 1945 je bil na visokih vojaških položajih, nato pa veleposlanik v Etiopiji, Zahodni Nemčiji in v Indiji. Umrl je 12. marca 1966 v Beogradu.

Po njem se še danes imenuje več ulic in šol, v Bazi 20 v Kočevskem Rogu, ki je bila sedež vodstva slovenskega partizanskega gibanja, pa stoji tudi njegov spomenik.

One comment

  1. Ali ve se, zakaj je umrl D. K. tako mlad (samo 50 let) – čisto po naključju, iz nekega vzroka povezanega z vojno, ali drugače? Izvedel sem o njegovi vlogi pri jugoslovanski komandi v povojnem Trstu iz romana Miloša Mikelna “Veliki voz”, kjer se mu (sicer zelo kratko) pripisuje prijeten, pošten značaj.