Marko Kržan - Kaj se lahko socialisti 21. stoletja naučimo od oktobrske revolucije?

Objavljeno:

DOSEŽKI REVOLUCIJE

Boljševiki so na današnji dan, 7.11.1917 izvršili prevrat. Z njim so oblast dokončno prenesli z meščanskega aparata na nove demokratične organe – sovjete. Z razlastitvijo kapitalistov so odpravili pogoje razrednega izkoriščanja ter pripravili možnost za razvoj socialistične demokracije in socialističnega produkcijskega načina.

KONTRAREVOLUCIJA

Napredne sile so v državljanski vojni porazile belo gardo, tj. vojsko kmetov in nekdanjih oficirjev, ki jih je buržoazija zlorabila za to, da bi si povrnila privilegije. Po zmagi se je pokazalo, da razvoj socializma ovira še ena družbena skupina, na katero ni nihče računal – birokracija. Kljub odporu Lenina, Trockega, Leve opozicije in ogromnega števila socialistov si je birokracija nasilno (čistke) podredila delavski razred in utrdila kontrarevolucionarni sistem oblasti (stalinizem).

NAUKI REVOLUCIJE

Vsaka generacija doživi vsaj eno s sistemsko krizo kapitalizma, ki organiziranim množicam omogoči prevzem oblasti in začetek razvoja socializma. V revolucionarni situaciji po 1. svetovni vojni so le boljševiki opravili nalogo organiziranja množic. Dejstvo, da zahodnoevropski socialdemokrati niso izvedli revolucije, je imelo katastrofalne posledice: izolacijo SZ in nastanek skrajne oblike imperializma – fašizma. Oktobrska revolucija je spet pokazala (kot prej francoska), da prevrat v moderni družbi sproži birokratsko reakcijo tako na ravni države kot znotraj revolucionarne organizacije. Socialistične organizacije morajo zato že v okviru kapitalizma razviti socialistično demokracijo, da jo po prevratu razširijo na celotno družbo.

Related:

2011/12 – 15. letnik: Financializacija

Delavsko-punkerska univerza v okviru svojega 16. letnika vabi na ciklus predavanj z naslovom:

Financializacija V zadnjih tridesetih letih smo priče nepretrganemu razvoju in povečevanju moči finančnega sektorja pri organizaciji družbeno-ekonomskih odnosov v svetovnem kapitalističnem sistemu. Vzpon...

2012/13 – 16.letnik: Dvojna kriza evropskih integracij

Delavsko-punkerska univerza v okviru svojega 16. letnika vabi na ciklus predavanj z naslovom:

Dvojna kriza evropskih integracij

Proces politične in ekonomske integracije evropskih držav, ki je na začetku devetdesetih let 20. stoletja kulminiral v ustanovitvi Evropske unije, pozneje v tem desetle...

2013/14 – 17. letnik: Socializem

Delavsko-punkerska univerza v okviru svojega 17. letnika, vsak četrtek ob šestih vabi v Sindikalno Dvorano Stare Mestne Elektrarne – Elektro Ljubljana na ciklus četrtkovih predavanj z naslovom:

SOCIALIZEM

Prikazen socializma znova straši po Evropi. Po zlomu realsocialističnih režimov se je zdelo...

2014/15 – 18. letnik: Država

Inštitut za Delavske Študije v okviru svojega 18. letnika, vsak četrtek ob šestih vabi v Sindikalno Dvorano Stare Mestne Elektrarne – Elektro Ljubljana na ciklus četrtkovih predavanj z naslovom:

DRŽAVA

Kaj naj si mislimo o državi? Za potrebe političnega vsakdana nam doksa glede tega vprašanja po...

2016 – 19. letnik: Produktivnost

V Inštitutu za delavske študije bomo 28. januarja začeli s tradicionalnim letnikom predavanj, ki bo letos posvečen temi produktivnosti. Predavanja bodo do aprila potekala vsak četrtek ob 19h v Stari Mestni Elektrarni (sindikalna dvorana).

Predavali bodo: David Harvie, Chris O’Kane, Benjamin Noys,...

Cikel: 2017 – 20. letnik: Nasilje

Dvajseti tradicionalni letnik predavanj v letu 2017 bo posvečen temi nasilja. Predavali bodo: Matija Jan, Aleš Mendiževec, Muanis Sinanović, Martin Hergouth, Nina Cvar, Aleš Bunta, Luka Lisjak in drugi. Po nekaj letih smo se ponovno odločili za sprembo lokacije: predavanja bodo potekala ob četrtkih...