Gáspár Miklós Tamás: pogovor z avtorjem ob izidu knjige Komunizem po letu 1989

»Sanje, v katerih svoboda pomeni konec politike, so sanje morilca,« je Tamásevo nadaljevanje opozorila Rose Luxemburg o svobodi drugače mislečih.

Kaj se je dejansko zgodilo leta 1989, danes čedalje bolj spoznavamo na lastni koži. Kako je to obdobje v širšem svetovnozgodovinskem, sistemsko-političnem kontekstu doživljal in o njem razmišljal avtor, mednarodno priznani družbenokritični filozof, publicist in aktivist z dolgo zgodovino, nam bo povedal v pogovoru ob predstavitvi slovenskega prevoda njegove knjige Komunizem po letu 1989: Razprave o razredni teoriji, realsocializmu in Vzhodni Evropi, ki je nedavno izšla pri Založbi Sophia.

Pogovor bo povezoval sociolog, prevajalec in pisec spremne besede Sašo Furlan, ki takole povzema Tamásevo delo:

»Tamáseva sijajna analiza postfašizma, ki jo moramo brati skupaj z njegovimi analizami propada realno obstoječih socializmov in zatona delavskih gibanj, je v času vsesplošne sovražne gonje proti beguncem in vzpona odkrito rasističnih populističnih desničarskih strank nepogrešljiva. Ne zato, ker bi kakor zgroženi liberalci s prstom pokazala na to, kar je pravzaprav očitno, temveč zato, ker pokaže, da ključni problem ravno ni v poblaznelih desničarskih politikih in predsodkih neukih množic, pač pa zlasti v strukturnih značilnostih delovanja sodobnega kapitalističnega gospodarstva in neoliberalne države – neodvisno od tega, ali se v vladi znajdejo mračnjaški radikalni desničarji ali razsvetljeni liberalni levičarji.«

Objavljeno z dovoljenjem Založbe Sophia. Več o knjigi na njeni spletni strani.

Comments are closed.