Ivan Cankar (10.5.1876 – 11.12.1918)

Ivan Cankar (10.5.1876 – 11.12.1918)

Daj mi roko! (Pogleda njegovo roko). Za dve moji! Ta roka bo kovala svet… Ne, jaz ne bom več zboroval. Vi, ki imate v srcu mladost in v pesti moč, vi glejte. Ob vaših plečih bo slovelo življenje, moja so odpovedala. Star sem in zaspan…
– Hlapci
Ivan Cankar, slovenski pisatelj, pesnik, dramatik in politik, rojen 10. maja 1876 na Vrhniki in umrl 11. decembra 1918 v Ljubljani. Bil je vsestranski kulturni delavec, najbolj poznan po družbenokritičnih delih, v katerih je izrisoval moralno dekadenco in krivice takratne družbe, kjer so posameznikov položaj tako na podeželju kot tudi v mestu zaznamovale razredne delitve in močan vpliv katoliške cerkve.

 

Leta 1848. so klicali študentje delavce; delavci so prihiteli ter so prelili svojo kri, zato, da so študentje postali dvorni svetniki. Leta 1905. so delavci stopili na barikado; študentje in dvorni svetniki so za zaklenjenimi vrati žvižgali in trepetali. In vendar je minilo samo šestdeset let.
V tej kratki dobi je živelo človeštvo hitreje nego kdaj poprej. Vse, kar je zdravega, kvišku hrepenečega, se je izlilo v predmestje; predmestje je postalo zibelka prihodnosti. Nekoč je neprebujeno, v suženjstvu molčeče predmestje poslušalo klic mesta; pa pride čas in je blizu, ko bo dremajoče, v sanjah trepetajoče mesto slišalo klic predmestja.
– Predmestje

Cankar je nazoren prikaz socialne bede v svojem zrelem ustvarjalnem obdobju združil z radikalnim političnim programom, ki so ga protagonisti v njegovih delih poosebljali s svojo načelno disidentsko držo. Kljub cenzuri in državni represiji se je v javnosti uveljavil kot politični aktivist v socialdemokratski stranki, zaradi česar je bil večkrat zaprt. Njegova ideja o združitvi kulturno avtonomnih jugoslovanskih narodov je bila uresničena petindvajset let po njegovi smrti.

Comments are closed.