Koledar dogodkov

Apr
26
Fri
Prvomajska šola DPU – Koncert ŽPZ Kombinat @ na Muzejski ploščadi (pri knjižnici Kinoteke) na Metelkovi ulici, Ljubljana
Apr 26 @ 21:00 – 22:00
Prvomajska šola DPU - Koncert ŽPZ Kombinat @ na Muzejski ploščadi (pri knjižnici Kinoteke) na Metelkovi ulici, Ljubljana

Delavsko-punkerska univerza vabi na koncert ŽPZ Kombinat v okviru Prvomajske šole, ki bo v petek, 26. aprila 2013, ob 21.00 na Muzejski ploščadi (pri knjižnici Kinoteke) na Metelkovi ulici.

Ženski pevski zbor Kombinat bo 27. aprila 2013 praznoval peti rojstni dan. Gre za vsaj za današnje razmere neobičajen pevski zbor, sestavljen iz pevk iz različnih generacij, poklicev in koncev Slovenije, ki jih med drugim druži tudi – ohranjanje izročila revolucionarnih pesmi, ki je danes, v času prevlade kulturnega mračnjaštva in komerciale, že skoraj pozabljeno. Poleg uporniških ljudskih in partizanskih pesmi z vsega sveta na njihovem repertoarju najdemo tudi avtorske pesmi; med njimi je Pesem upora (avtorica je članica Ksenija Jus), ki je postala neuradna himna zimskih vstaj.

27. april je nekoč pomenil veliko več kot danes, ko je le dan spomina na antifašistično vstajo slovenskega ljudstva. Pomenil je začetek gradnje socializma kot alternative in upora proti svetovnemu kapitalističnemu sistemu. Pesmi upora so bile ključni element tega revolucionarnega procesa in peli so jih milijoni od gverilcev v Južni Ameriki in stavkajočih delavcev na kapitalističnem Zahodu do mladinskih delovnih brigad v Jugoslaviji. Še nedavno so se tako socializem kakor pesmi upora zdeli daleč in tuji, a nas je kapitalizem spet pahnil v uničujočo krizo, v kateri upor postaja nujnost, revolucionarne pesmi pa melodija prihajajočega socializma!

Več o letošnji Prvomajski šoli DPU lahko preberete tukaj.

(Foto: Sunčan Stone)