Luka Mesec: Duh leta `45

Inštitut za delavske študije v sodelovanju s Slovensko kinoteko vabi na filmski krožek iz tematskega ciklusa »Socializem«, ki bo v torek, 15. aprila, ob 21.00 v Slovenski kinoteki na Miklošičevi 28. Ogledali si bomo najnovejši film Kena Loacha Duh leta ‘45 (The spirit of ‘45), dokumentarec, ki govori ne le o nekih minulih časih, ampak o možni drugačni prihodnosti.

Filmski krožek Inštituta za delavske študije – Duh leta `45

Po koncu druge svetovne vojne je v Veliki Britaniji zavladal duh sloge, enakosti, solidarnosti in optimizma, ki prispeval, da je bil po velikem uničenju zgrajen nov svet. Njegov temelj je bila socialna država, posledica ideje o skupni lastnini, ki bi bila v korist vsem. S svojim dokumentarcem iz leta 2013 nas Ken Loach v dobi zategovanja pasov spomni, da so mogoči drugačni časi.

Na ruševinah druge svetovne vojne se je Evropa v slabem desetletju ne le postavila na noge, ampak uspela doseči zavidljivo življenjsko raven za svoje prebivalce. Ken Loach nam pokaže proces grajenja socialne države, ki ga je zaznamovalo vzdušje optimizma, enakosti in solidarnosti.

Po drugi svetovni vojni se je Evropa začela združevati, da bi postala branik dosežkov socialno pravičnejše družbe. Danes je Evropska unija vse prej kot to – prisila kapitalističnih elit, ki države sili v uničevanje civilizacijskih pridobitev in jih usmerja na pot teptanja delovnega ljudstva.

O tem, kam je izginil duh iz leta ‘45 in kakšna je lahko alternativa obstoječi Evropi, se bomo po filmu pogovarjali s sodelavcem Inštituta za delavske študije in koordinatorjem Iniciative za demokratični socializem, Luko Mesecem.

Comments are closed.