AAA: Odpis, revizija, drugačna politika (Jug, Breznik, Vuksanović, Furlan)

Priznana poznavalca dolžniške krize svetovnega juga iz 80. let sta se v tej knjigi usmerila k dolžniški krizi v Evropi. Analiza vzrokov zadolževanja in terapije dolžniške krize ju pripelje do sklepa, ki ga zagovarjata že desetletja v zvezi z dolžniško krizo svetovnega juga: potreben je takojšnji odpis v resnici ostudnega in nelegitimnega dolga. Da bi države udejanjile odpis, nimajo na voljo samo pravnih in političnih sredstev, temveč jih po mednarodnem pravu obveznosti do svojih državljanov in državljank k temu celo zavezujejo. Knjiga z izvrstno in preprosto napisano analizo postavlja na mizo alternativne rešitve k sodobnemu nedemokratičnemu reševanju kapitalizma.
O avtorjih knjige: raziskovalca pri belgijski nevladni organizaciji CADTM, članici Svetovnega socialnega foruma, ki pomaga državam in civilnim iniciativam pri odpisu dolgov, zlasti v Južni Ameriki. Damien Millet je profesor matematike, Éric Toussaint pa politologije in zgodovine na univerzah v Belgiji in Franciji ter član znanstvenega sveta ATTAC France. Skupaj sta napisala več študij, knjiga AAA: Odpis, revizija, drugačna politika pa je njuna prva, ki je prevedena v slovenščino.

Sodelujoči:

  • ANA JUG, odvetnica, članica skupine Kazenska ovadba, ki si prizadeva stopiti na prste kriminalu belih ovratnikov in korupciji,
  • MAJA BREZNIK, avtorica spremne besede in poznavalka delovanja avtorjev knjige,
  • IGOR VUKSANOVIĆ, ustavni pravnik, ki že dolgo glasno opozarja na protidružbenost kriznih politik, ter
  • SAŠO FURLAN, politolog in kritik politične ekonomije.

Pogovor bo vodil politolog in sociolog TIBOR RUTAR.
Organizatorja: Založba Sophia in Inštitut za delavske študije.

Comments are closed.