Okrogla miza: Kriza in preporod novinarstva

Okrogla miza: Kriza in preporod novinarstva

Inštitut za delavske študije in Slovensko komunikološko društvo vas vabita na okroglo mizo “Kriza in preporod novinarstva”, ki bo v sredo, 9. aprila, ob 18.00 v Domu sindikatov (Dalmatinova 4, VI. nadstropje). Govorili bomo o praksah upora proti zmanjševanju pravic novičarskih delavcev in možnostih demokratizacije delovanja novičarskih medijev.

Okrogla miza: Kriza in preporod novinarstva

»Prva svoboda tiska je, da ni podjetje. Piscu, ki tisk poniža v materialno sredstvo, kot kazen za to notranjo nesvobodo odgovarja zunanja nesvoboda, cenzura.« (Karl Marx, 1842)

Nižanje mezd, izguba avtonomije pri delu in dekvalifikacija ter standardizacija dela, množična odpuščanja in uvajanje prekarnih oblik zaposlitev so postale nov vsakdan vse večjega števila novičarskih delavcev. Tej notranji nesvobodi pa odgovarja zunanja nesvoboda: večji ko je pritisk na nižanje stroškov dela v medijskih organizacijah, bolj postaja novinarstvo odvisno od informacijskih subvencij (npr. sporočil za javnost), ki jih pripravljajo v centrih ekonomske in politične moči.

S temi trendi se razblinjajo miti o novinarstvu kot »četrti veji oblasti« in »psu čuvaju« ter nas postavljajo pred nalogo premisliti demokratično komunikacijsko ureditev za enaindvajseto stoletje. Stari poslovni modeli informativnih medijev institucijam niso več zmožni zagotavljati preživetja, svojo krizo pa doživljajo tudi javni servisi, kar predstavlja grožnjo, vendar tudi priložnost za drugačno, bolj demokratično komunikacijsko ureditev.

Na okrogli mizi bomo govorili o možnostih medijske reforme in njeni povezavi z organiziranjem novičarskih delavcev.

Nastopajoči:
Dan Hind, zagovornik medijske reforme po modelu javnega naročanja
Boris Postnikov, Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške
Helena Milinković, svobodna novinarka in sopredsedujoča Sekcije samostojnih in svobodnih novinarjev RTVS
Aleš Kocjan, novinar Večera in ustanovni član Zadruge za VečerP

Projekt podpira Veleposlaništvo Bolivarske republike Venezuele.

Comments are closed.