Poziv k udeležbi na 4. Vseslovenski Ljudski Vstaji!

Poziv k udeležbi na 4. Vseslovenski Ljudski Vstaji!

Konstruktivna nezaupnica je bila izglasovana in vlada je padla. Morda to pomeni, da smo dobili bitko, a to nas ne sme zavesti in pogrezniti v sen. Spremenilo se ni oziroma se ne bo prav nič, saj vse ostale, veliko pomembnejše in obširnejše zahteve protestnikov ostajajo nerealizirane. Mandatarka Alenka Bratušek, ki misli, da lahko s svojim političnim delovanjem pripomore k stabiliziranju mnogoterih kriznih okoliščinah, v katere smo potopljeni, je le nova prevleka, v katero je odet naš izkoriščevalski sistem. Za protestno gibanje in vse, ki ne tolerirajo več kapitalističnih ekscesov, se je kritično obdobje začelo ravno v teh dneh, ko je bila otročje lahka tarča izlivov množične jeze in ogorčenja pospravljena na stran in ko nas čaka prava preizkušnja. Problematika, ki se kaže, je namreč resnejša, kot se zdi na prvi pogled. Janez Janša je s svojimi neizprosnimi, ekskluzivnimi in odkrito brutalnimi politikami, še toliko bolj pa s svojo infantilno in vulgarno retoriko, dobesedno izzival množični revolt, ki se je zares tudi izkristaliziral v zadnjih mesecih. Sam je ustvaril svoje grobarje, ustvarjal pa jih je neprestano in z veliko vnemo.

Vemo, da obstaja še nekaj mnogo večjega in vseobsegajočega, kar prav tako ustvarja svoje grobarje, a to počne na subtilnejši, manj očitni način, hkrati pa njihovo pokopališko nalogo venomer prelaga, tako da jih mami s kupi lesketajočega blaga in zabavnimi spektakli, ki so odmaknjeni od surovosti vsakdanjega življenja v kapitalizmu. To, o čemer govorimo, ostaja z nami tudi danes, po padcu eksplicitno neoliberalne vlade, ki je ni motilo dejstvo, da že petina prebivalcev te države živi pod eksistenčnim minimumom. V tem času, ko smo premagali prvega, a tudi najmanj pomembnega sovraga, ne smemo odnehati oziroma se ustaviti, da bi zadihali. Nasprotno, še siloviteje in v večjem številu moramo pritisniti na sistem, ki nujno reproducira revščino, množično brezposelnost, ekonomske krize, izkoriščanje in bedo vsakdanjega življenja. Janša je bil zgolj najbolj transparentni (in zato najlažje premagani) glasnik tega svetovnega sistema, ki se mora povsod ugnezditi, povsod naseliti in povsod vzpostaviti zveze. Tisti, ki prihajajo za njim, niso tako očitno cinični in razdvajajoči, a so vseeno nemočni, ko pride do reševanja obstoječih kriznih razmer. Tako kot teh kriznih razmer izvorno niso zakrivili zli ljudje, jih tudi dobromisleči ne morejo odpraviti. Naš boj se s padcem Janševe vlade šele pričenja. Pokažimo, da so tarča našega besa ne le najočitnejši glasniki neoliberalizma, temveč tudi ta nečloveški sistem, ki nas je s svojim naslutenim tehnološkim razvojem pripeljal do praga človeškega življenja vredne družbe izobilja in nam nato pred nosom zaloputnil vrata, sam.

Pozivamo vas, da se nam v soboto, 9. marca 2013, pridružite na protestu proti nadaljevanju ekonomske in politične avtokracije, ki jo v imenu kapitala izvajajo institucije EU in slovenski politiki. Zbrali se bomo na Prešernovem trgu ob 14.50, od tod nadaljevali na Kongresni trg, končali pa na Trgu republike, kjer bomo nasprotovali politični vladavini kapitala.

Za demokratični socializem!

Comments are closed.