Prispevki

Feed Subscription

Programme outline: Labour and Technology

delo in tehnologija

ILS Seminar: Labour and Technology October 6th 2017 Stara mestna elektrarna, Ljubljana Among all the potential candidates for a global-systemic catastrophe, or at the very least a serious break with the current state of affairs, the one that elicits the ... Preberi več »

Sašo Slaček: »Niti bankir niti fašistka!«

macron

V drugem krogu predsedniških volitev v Franciji je zmago slavil predstavnik establišmenta, nekdanji bankir, avtor pomembnih neoliberalnih reform vlade Manuela Vallsa, Emmanuel Macron. Čeprav bo marsikdo občutil olajšanje, da predsedniškega mesta ni uspelo zasesti kandidatki skrajne desnice Marine Le Pen, ... Preberi več »

Podprimo naše poštarje!

pošta slovenije

Mogoče se najde kdo med nami, ki bo v zimskem času, v snežnih razmerah in po zamrznjenih pločnikih, uporabljal kolo ali se vozil z motorjem. Nihče pa ne bo pri zdravi pameti tega počel po 8, 10 ali 12 ur ... Preberi več »

Pismo podpore delavcem v Luki Koper

13592677_618579231653417_4146001462781645956_n

V zdravem razumu politikov, pa tudi na nekaterih vplivnih področjih družboslovja, je zakoreninjen mit, da so napredne spremembe v zgodovini predvsem ali izključno rezultat dejanj »vélikih mož«, torej domnevno karizmatičnih, pretkanih in razsvetljenih vladarjev, podjetnikov, herojskih revolucionarjev ipd. Dejanja običajnih ... Preberi več »

Tibor Rutar: Max Weber

Max_Weber-594x330

Uvod: »buržoazni Marx«? Slavni sociolog in ekonomist Vilfredo Pareto je bil v osmrtnici socialističnega časnika Avanti! oklican za »buržoaznega Karla Marxa«.[1] Veliko bolj znano je, da je leta 1926 Albert Salomon s tem izrazom opisal še enega, nemara slavnejšega sociologa ... Preberi več »

Tibor Rutar: Roy Bhaskar

Roy-Bhaskar-009

Na današnji dan leta 1944 se je rodil Roy Bhaskar, britanski filozof in utemeljitelj kritičnega realizma. Kritični realizem je filozofija znanosti in družbe, ki je danes poznana v mnogo različicah – med katerimi je nekaj precej nenavadnih in neproduktivnih –, ... Preberi več »