Prispevki

Feed Subscription

Tibor Rutar: Max Weber

Max_Weber-594x330

Uvod: »buržoazni Marx«? Slavni sociolog in ekonomist Vilfredo Pareto je bil v osmrtnici socialističnega časnika Avanti! oklican za »buržoaznega Karla Marxa«.[1] Veliko bolj znano je, da je leta 1926 Albert Salomon s tem izrazom opisal še enega, nemara slavnejšega sociologa ... Preberi več »

Tibor Rutar: Roy Bhaskar (1944–2014)

Roy-Bhaskar-009

Na današnji dan leta 1944 se je rodil Roy Bhaskar, britanski filozof in utemeljitelj kritičnega realizma. Kritični realizem je filozofija znanosti in družbe, ki je danes poznana v mnogo različicah – med katerimi je nekaj precej nenavadnih in neproduktivnih –, ... Preberi več »

Dragan Nikčević: Distopija za današnji čas

1586.pdf 2016-05-05 13-05-53

Prispevek je bil prvotno objavljen v majsko-junijski številki revije Kinotečnik. “Svet je propadel. Le še Britanija koraka naprej.” Da je temu tako, skrbijo militariziran varnostni aparat, množična deportacijska taborišča in žrtvovanje svobode v imenu varnosti, znotraj družbe, v kateri je ... Preberi več »

Tibor Rutar: Hegemonija in kolektivno delovanje

timthumb.php

* To je razširjena različica članka, ki je bil objavljen v psihološki reviji Panika (let. 19, št. 1, 2015). Italijanski marksist Antonio Gramsci je bil verjetno najvplivnejša izhodiščna referenca za praktično vsakega progresivnega avtorja, ki se je v drugi polovici ... Preberi več »