Rada Vranješević (25.5.1918 – 25.5.1944)

Rada Vranješević (25.5.1918 – 25.5.1944)

Na današnji dan, 25. maja, kasneje poznanega kot Dan mladosti, se je leta 1918 rodila, leta 1944 pa na isti dan tudi umrla predvojna aktivistka, borka v NOB in narodna herojinja Rada Vranješević. Njena zgodba je primer aktivistke, ki je svoje celotno, čeprav kratko življenje posvetila komunističnemu organiziranju, ki se ni prenehalo niti v letih neposredno pred invazijo na Kraljevino Jugoslavijo, ko se je partija nahajala v svojem najmanj številčnem in najbolj preganjanem položaju.

Rojena je bila v vasi Rekavice pri Banjaluki, v pravoslavni duhovniški družini. Osnovno šolo je končala v Glogovcu pri Prnjavorju, nižjo gimnazijo pa v Derventi in Banjaluki. Nato se je vpisala v učiteljsko šolo, vendar je bila zaradi svojih levičarskih stališč iz nje kmalu izključena. Nadaljevala je na trgovski šoli v Banjaluki in leta 1932 pristopila k Zvezi komunistične mladine Jugoslavije (SKOJ), zaradi česar je bila izključena tudi s te šole. Svoje šolanje in politično delo s srednješolci je nadaljevala v Skopju (1934–36).

Zaposlila se je 1939 v Zvezi dobaviteljskih zadrug državnih uslužbencev v Beogradu, kjer se je takoj pridružila tudi sindikatu, Zvezi bančnih, zavarovalniških, trgovskih in industrijskih uslužbencev (BOTIČ). Poleg sindikalnega dela je beograjskim komunistom pomagala pri različnih dejavnostih, med drugim pri organizaciji decembrskih demonstracij 1939, pri stavkah delavcev tovarne letal, razpečevanju letakov, zbiranju pomoči in tako naprej. V KPJ je bila sprejeta leta 1940. Po stavkah v Zvezi dobaviteljskih zadrug državnih uslužbencev konec leta 1940 je bila aretirana, nato je izgubila še službo. Do začetka vojne je delala v sindikatu BOTIČ in v KPJ, za slednjo kot kurirka na relaciji Beograd – Nikšić med Centralnim komitejem KPJ in Pokrajinskim komitejem KPJ za Črno Goro.

Maja 1941 se je vrnila v Banjaluko. Do julija je bila član Krajevnega komiteja SKOJ, nato Krajevnega komiteja KPJ, septembra pa so jo poslali na osvobojeno ozemlje Podgrmeč, kjer je postala ustanovna članica Okrožnega komiteja in sekretarka Okrožnega komiteja SKOJ. Novembra 1942 je bila izvoljena za članico sekretariata Pokrajinskega komiteja KPJ za Bosansko krajino. Bila je tudi članica Centralnega odbora Antifašistične fronte žensk Jugoslavije (AFŽ) in soorganizatorka Združene zveze antifašistične mladine Jugoslavije (USAOJ), še posebej na teritoriju okrajev Novega in Bihaća. Udeležila se je tudi prvega Deželnega antifašističnega sveta narodne osvoboditve Bosne in Hercegovine (ZAVNOBiH), ki je zasedal 25. novembra 1943 v Mrkonjić Gradu, kjer je bila posneta njena poznana fotografija.

Med Desantom na Drvar se je Rada Vranješević kot predstavnica Pokrajinskega komiteja KPJ za Bosansko krajino ravno nahajala pri tamkanjšnjem Okrožnem komiteju SKOJ. Nemški padalci so jo zajeli na njen 26. rojstni dan dne 25. maja zjutraj, jo prepeljali v svoj tabor na pokopališču, in jo po osemurnem mučenju pri poskusu pobega ubili.

Comments are closed.