Simpozij – Kaj je kapital?

Strinjamo se lahko, da je “kapital” ime nečesa, kar danes – kot že vsaj zadnji dve stoletji – obvladuje družbeno realnost. Hkrati se lahko strinjamo, da je “kapital” v pomembnem smislu tudi ime problema te realnosti in nasploh osišče leve kritične teorije. Toda, ali ga zares znamo misliti? Podobno kot kapital sam neujemljivo nadvladuje družbeno življenje, tako se zdi, da pojem kapitala obvladuje in določa naše mišljenje te realnosti, ne da bi bil sam razčlenjen.

Vsakdanja misel si tu pomaga tako, da kompleksnost abstraktnega pojma nadomešča s konkretnostjo podobe, tj. kapital razume na način, da ga spoji z njegovimi oprijemljivimi, upodobljivimi nosilci: odvisno, koga vprašamo – kapital lahko pomeni pohlepnega izkoriščevalca s cilindrom in monoklom, inovativnega enterpreneurja, kopico bolj ali manj sofisticirane mašinerije ali pa, najneposredneje, zajeten kup denarja. Toda že, ko se soočamo s procesi financializacije, s katero se kapital, kot se zdi, vedno manj trudi nadevati si slikovito in oprijemljivo obliko, postane povsem jasno, da je treba ta izmuzljivi pojem zagrabiti drugače.

Hkrati pojem ne megli le vsakdanjega pogleda, precejšno zmedo povzroča tudi v znanstvenem okolju. So odkrivanja novih vrst ne-ekonomskega kapitala – socialnega, kulturnega, človeškega – v resnici konceptualno smiselna? In na drugi strani, ali kapital sploh res uspe razumeti ekonomska znanost sama, ki v svoji neoklasični podobi povsod vidi predvsem horizontalno tržno interakcijo avtonmnih racionalnih posameznikov?

Naj nam gre za kritiko dominantnega diskurza (“privabiti je treba kapital”) ali za poskus artikulacije alternative (“odpraviti moramo kapital”), danes ni nič manj kot kadar koli prej smiselno lotiti se premisleka o tem zagatnem pojmu, obuditi uvid, da pri njem ne gre zgolj za tehnični koncept, temveč za nekaj, kar vzpostavlja družbeno ontologijo modernosti.

Dogodek je nastal v soorganizaciji Inštituta za delavske študije, knjigarne Azil in založbe Sophia ter ob podpori Javne agencije za knjigo RS.


URNIK SIMPOZIJA
:

18.00 I. panel: Kapital in subjekt
Miha Andrič: Kapital: med označevalcem in subjektom
Martin Hergouth: Je kapital lahko filozofski pojem? Skica Marxovega mesta v problematiki moderne filozofije
Tibor Rutar: Kapital – kakšen družbeni odnos?

19.15 Odmor

19.30 II. panel: Kapital in ekonomija
Sašo Furlan: Kapital med rečjo in abstraktno kvantiteto
Anže Dolinar: Kapital kot posredovanje
Urban Sušnik: Kapital v ekonomski teoriji

Comments are closed.