Vivek Chibber: Dve predavanji in pogovor

Vivek Chibber: Dve predavanji in pogovor

Inštitut za delavske študije in založba Sophia vabita na tri dogodke z ameriškim profesorjem sociologije Vivekom Chibberjem (NYU), ki bo v Sloveniji in na Hrvaškem med 24. in 27. novembrom. Chibber je avtor mnogo znanstvenih člankov, v katerih se ukvarja predvsem z imperializmom, državo, predkapitalističnim družbenim razvojem in teorijo razreda, ter dveh večkrat nagrajenih in mednarodno odmevnih monografij. Njegovo zadnje delo z naslovom Postcolonial Theory and the Specter of Capital, ki je izšlo leta 2013 pri založbi Verso, je bilo pred kratkim prevedeno v slovenski jezik pri založbi Sophia.

Prvi dogodek je pogovor o prej omenjeni Chibberjevi knjigi, katere namen je sistematična kritika historične sociologije in politične teorije paradigme subaltern studies. Knjiga je takoj po izdaji pritegnila ostre in celo razjarjene kritike s strani zagovornikov paradigme, ki jo Chibber spodbija (glej recimo Gayatri Chakravorty Spivak in Chibberjev odgovor), obenem pa je njegovo delo odobravajoče pozdravilo mnogo akademikov in aktivistov, ki so razočarani nad nekaterimi deli postkolonialne teorije, sploh nad paradigmo subaltern studies. Razprava bo potekala v Trubarjevi hiši literature v četrtek, 24. novembra, ob 20h. Poleg Chibberja bosta pri pogovoru z vprašanji in komentarji sodelovala dr. Ksenija Vidmar Horvat in dr. Tibor Rutar.

Drugi dogodek je predavanje z naslovom Did Colonialism cause Western Economic Development?, ki bo potekalo na Filozofski fakulteti v petek, 25. novembra, ob 9.40 v predavalnici 15. Chibber se bo v predavanju kritično ukvarjal s temo, ki je sploh z nedavnim porastom protievropocentrične literature, ki so jo navdahnili avtorji, kot so Kenneth Pomeranz, John M. Hobson, Andre Gunder Frank in Joseph E. Inikori, zopet postala izrazito vplivna. Mnogi sodobni avtorji vztrajajo, da je bil eden ključnih dejavnikov razvoja evropskega kapitalizma kolonializem in da je prav kolonializem tisto, zaradi česar se je Evropa za razliko od drugih svetovnih regij po letu 1800 uspela modernizirati.

Tretji dogodek je predavanje na zagrebški konferenci o ideologiji, ki jo je organiziral Centar za radničke študije. To predavanje, z naslovom Consent, Coercion and Resignation – The Sources of Stability in Capitalism, se bo zgodilo v soboto, 26. novembra, ob 15.30. Chibber bo govoril o strukturnih razlogih za stabilnost kapitalizma, ki zmanjšujejo verjetnost upora, pri čemer bo kritiziral nekatere sodobne marksistične teorije, ki pretirano poudarjajo vlogo, ki jo ima pri obnavljanju sistema ideološko pristajanje nanj.

Vsi trije dogodki so javni in bodo potekali v angleškem jeziku.

Četrtek, 24. 11.
pogovor o knjigi Postkolonialna teorija in prikazen kapitala
20.00 Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

Petek, 25. 11.
Did Colonialism cause Western Economic Development?
9.40 Filozofska fakulteta UL, Ljubljana (predavalnica 15)

Sobota, 26. 11.
Consent, Coercion and Resignation – The Sources of Stability
15.30 prostori MAZ, Pavla Hatza 16, Zagreb

Comments are closed.