Lea Kuhar: Predstavitev zasedbe FF (23.11.2011-23.1.2012)

»Svet bomo reševali kak drug dan!« je ob petem dnevu zasedbe FF dejal eden izmed redno zaposlenih profesorjev FF in ob glasnem aplavzu okoli 50 študentk in študentov iz svojega predavanja izgnal aktiviste gibanja Mi smo Univerza.

Kljub temu, da je aktivistom in aktivistkam med novembrom 2011 in januarjem 2012 uspelo na eni izmed največjih visokošolskih inštucij pri nas, za dva meseca odpreti prostor kritične razprave, so le-ti na vseh koncih naleteli na odpor in neodobravanje. Zahteve po javnem, brezplačnem in kvalitetnem visokem šolstvu, avtonomnem študentskem prostoru in vsesplošni demokratizaciji visokošolskih inštitucij, je vodstvo FF skupaj z večinskim delom akademske skupnosti dojelo kot poseg v osnovno pravico lastne institucije, ki naj bi se izražala v nemotenem poteku študijskih obveznosti njenih članov. Iz vseh strani je prihajalo mnenje: »FF ne potrebuje osvoboditve in tudi ni nikogar prosila, naj jo osvobodi«.

Tekom zadnjega desetletja smo bili priča številnim študentskim gibanjem: Avtonomna tribuna – Avtonomni blok – Študentska iniciativa – Delovna skupina proti delu – Fronta prekercev – Širša iniciativa – Mi smo univerza – Iskra. Vendar pa se kljub konstantnim pritiskom različnih iniciativ nenehno sprejema nove reforme visokošolskih zakonov, ki v luči imperativa »gospodarske učinkovitosti« iz univerzitetnih in visokošolskih prostorov izpodrivajo še zadnje koščke avtonomnosti in zmožnosti produkcije temeljnih, kritičnih, teoretskih izdelkov.

Vse to pa nas sili, da si danes, ob peti obletnici Zasedbe FF, zastavimo vprašanje: »Kdaj bomo reševali svet

Na Zasedbi FF 5 let kasneje bomo govorili o dogodku, ki je pred petimi leti v veliki meri zaznamoval aktivistično študentsko sceno:

18.00: Prvi sklop: predstavitev zasedbe FF (23.11.2011 – 23.1.2012)«
18.45: Drugi sklop: predstavitev skupin, ki so izšle iz zasedbe
19.30: Tretji sklop: skupščina o aktualni problematiki na FF in širše

Comments are closed.