/events /letnik-predavanj-2023-planska-gospodarstva

Lea Kuhar: Dolgoročništvo - plansko gospodarstvo in tehno-utopizem

V preteklosti so levo usmerjena planska gospodarstva svojo pozicijo pogosto utemeljevala s kritiko privatnega sektorja, ki se je osredotočal predvsem na neskončno proizvodnjo presežne vrednosti in žrtvoval prihodnost človeštva za stalno gospodarsko rast v sedanjosti. Vendar pa je v zadnjih letih pričelo nastajati več planskih ideologij, ki zagovarjajo ideje prostega trga a svoja dejanja utemeljujejo z etično držo usmerjeno v dolgoročno izboljšanje človeške prihodnosti. Na predavanju si bomo ogledali dolgoročništvo (longtermism) kot eno izmed danes najbolj vplivnih planskih ideologij. Dolgoročništvo zagovarja idejo tehnološko-utopičnega post-človeškega raja, do katerega naj bi prišli s pomočjo genskega inženiringa radikalno izboljšanih ljudi, ki naj bi kolonizirali vesolje in omogočili obstoj kvadrilijona digitalnih ljudi, ki bodo živeli v virtualni simulaciji nekaj sto tisoč let od zdaj. Priljubljeno je predvsem v tehnološkem sektorju, kjer ga podpirajo poslovneži in milijarderji, kot je Elon Musk, promovirajo pa ga intelektualci, kot sta Nick Bostrom, profesor filozofije na Univerzi v Oxfordu in direktor Inštituta za prihodnost človeštva, ter njegov kolega William MacAskill, eden izmed ustanoviteljev gibanja učinkovitega altruizma in avtor biblije dolgoročništva What We Owe the Future?. Na predavanju si bomo ogledali osnovne zastavitve tehno-utopistične ideologije dolgoročništva, nakazali njene glavne kritike in razmišljali o tem, kaj lahko levica stori glede novonastalih v prihodnost usmerjenih planskih ideologij.

Lea Kuhar je doktorica filozofije. Med 2016 in 2020 je bila zaposlena kot mlada raziskovalka na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU. Leta 2020 je zagovarjala doktorsko disertacijo na Podiplomski šoli ZRC SAZU. V svojem raziskovanju se osredotoča na marksizem, epistemologijo in sodobno politično filozofijo. V naslednjih tednih bo pri Založbi Sophia izšla njena knjiga Materializem brez materije: Marxova teorija predmetov. Trenutno kot samostojna raziskovalka živi in deluje v Berlinu.

Predavanje bo tokrat potekalo v sredo (ne v četrtek!) ob 19:00 v prostorih Participativne ljubljanske avtonomne cone (PLAC). Predavanje bo snemano - za posnetek predavanja sledite IDŠjevemu YouTube kanalu (https://www.youtube.com/c/institutzadelavskestudije).