/events /letnik-predavanj-2023-planska-gospodarstva

Nejc Kralj: Nastanek sovjetskega planskega modela

Po oktobrski revoluciji novonastala Sovjetska zveza še ni poznala miru. Kljub sklenitvi premirja s centralnimi silami se je bila kmalu prisiljena spopasti s kontrarevolucijo in zahodnimi intervencijskimi vojskami. Posledično so boljševiki prevzeli od vojn povsem uničeno državo skorajda brez delujočih institucij. Po začetnem revolucionarnem zanosu vojnega komunizma so bili zavoljo ohranjanja socialnega miru med državo in večinskim kmečkim prebivalstvom narediti korak nazaj. Tako je nastala Nova ekonomska politika, ki je v sovjetsko ekonomijo v omejenem obsegu vrnila tržne mehanizme. Kljub uspešni rekonstrukciji dežele v 20. letih, pa so sovjetsko ekonomijo še dalje pretresale krize, zaradi katerih je partijsko vodstvo videlo vedno večjo potrebo po spremembi ekonomske politike. Tako je ZSSR leta 1928 pričela z izvajanjem prve petletke in z njo odprla pot razvoju prvega socialističnega planskega gospodarstva na svetu.

V predavanju bomo pretresli različne teoretske in ekonomske razloge, ki so privedli do razvoja sovjetskega modela planskega gospodarstva. Ogledali si bomo prve zasnove različnih oblik planov od 1920 naprej in potek njihovega razvoja tekom debat in sporov med različnimi sovjetskimi ekonomisti. Posvetili se bomo tudi institucijam (VSNH, Gosplan), ki so bile odgovorne za centralno planiranje, ter njihove spreminjajoče vloge v kompleksnem sovjetskem političnem prostoru. Za konec bomo poskusili tudi orisati potek izvajanja prve petletke in oceniti njeno uspešnost in pomen za plane, ki so ji sledili.

Predavanje bo potekalo v četrtek ob 18:30 v prostorih Participativne ljubljanske avtonomne cone (PLAC). Predavanje bo snemano - za posnetek predavanja sledite IDŠjevemu YouTube kanalu (https://www.youtube.com/c/institutzadelavskestudije).